Samenstelling van twee zelfstandige naamwoorden

Is het maximumsnelheid of maximum snelheid?
 

Het is maximumsnelheid. Dit is een samenstelling van twee zelfstandige naamwoorden – (het) maximum en (de) snelheid – en samenstellingen worden in het Nederlands zo veel mogelijk aaneengeschreven (in sommige gevallen is een streepje nodig). Het is dus ook: maximumaantalmaximumbedragmaximumdiepgangmaximumgrens, maximumprijs en maximumrentepercentage. Voor minimum geldt hetzelfde: minimumbarometerstandminimumloonminimumprijs
minimumrentevoetminimumsnelheid en minimumuitkering zijn één woord. Dat het eerste deel Latijn is, verandert hier niets aan.

Andere voorbeelden van samenstellingen met Latijnse delen: aquariumplantatheneumopleidingcadmiumverontreiniging
calciumgehaltecentrumverdedigerconsensusmodelcumuluswolkdecorumverlies, dinosaurusfossielhippocampusgebiedhumusgrondresusnegatief
stipendiumtoekenningtumorvorminguraniumsmokkelaarvacuümmeter
veldlaboratoriumverbruiksquotumvisumaanvraag.

In combinaties als een maximaal gewicht en een minimaal gewicht komen de bijvoeglijke naamwoorden maximaal/minimaal voor. Bijvoeglijke naamwoorden worden vrijwel altijd los geschreven van het zelfstandig naamwoord waar ze bij horen: het is dus minimale kostenmaximale inzet, enz.