Een fotosessie bij een LinkedIn Profielfotograaf

Ach, het was een prijs dus die aanvaard je dan maar.

Toen ik nog niet wist dat ik het spoorbedrijf met een transitievergoeding zou verlaten, en niemand mij kon overtuigen van het belang van een LinkedIn-account, besloot iemand binnen de NS om mij een prijs uit te reiken, die vleiend leek, maar – achteraf gezien – nogal ironisch was. Misschien ook voorspellend; ik won een professionele fotosessie bij een LinkedIn-fotograaf.

Ik voelde mij vereerd. Ik schijn gedacht te hebben dat een collega mij had uitverkoren om mijn uiterlijk. Niet dat ik daarover ooit tevreden was – laat staande zelfvoldaan – maar kennelijk liep er binnen het bedrijf iemand rond die iets fotogenieks in mij zag en vond dat het tijd werd voor een beloning.

Navraag leerde dat het om een loting ging. Ik bleek één van de winnaars van een voucher. Ik leerde al gauw wie de andere collega’s waren die zo’n gratis sessie hadden gewonnen. Daaronder iemand die men, heel gemeen, ‘jeneverneus’ noemde. Dat overtuigde mij ervan dat ik deze prijs inderdaad aan het toeval had te danken.

Die foto is bruikbaar gebleken. Op de training ‘Succesvol naar werk’ van het UWV word je dringend aangeraden een LinkedIn-account aan te maken. Ik was inmiddels al lid van die curriculum vitea vitrine. Mijn arbeidsverleden vertoont wat hiaten maar in de portrettengallerij kan ik heel goed mee.

Ik heb onlangs dezelfde foto gebruikt voor een profiel op een seniorensite. Daar wordt van alles aangeboden. Bij een bezadigd leven stel ik mij niet direct een nieuwe, enerverende baan voor. Wel een leuke 55+ woning.