Jihadisten bespotten mag ook al niet meer?

Een docent van het Emmauscollege in Rotterdam zit ondergedoken.

5 november 2020 Hij legde nog uit dat het niet over een spotprent van Allah of Mohammed ging maar over een jihadist. Een islamitische extremist dus. Het mocht niet baten. Drie schoolmeisjes beschuldigden de docent van godslastering. Er verschenen foto’s op Instagram en Facebook van het prikbord in het klaslokaal met daarop de gewraakte cartoon, waarna de leraar online werd bedreigd.

De docent zit inmiddels ondergedoken. De betreffende leerlingen kunnen gewoon naar school. Wat een groot gebrek aan consideratie met de slachtoffers van aanslagen door moslimterroristen – en hun rouwende nabestaanden – om juist in deze tijd een punt te maken van een cartoon die alleen maar ingaat en commentarieert op iets dat evident verschrikkelijk is.


In de afgesloten leefwereld van de geïndoctrineerde meisjes was misschien alleen een leraar van een openbare middelbare school nog enigszins in staat om hen iets bij te brengen over diversiteit en vrijheid van meningsuiting, maar deze man hebben zij het lesgeven nu onmogelijk gemaakt. Ik vrees dat de enggeestige omgeving van de meisjes verder voornamelijk uit Nederlandse moslims bestaat. Een initiatief om beledigen van de profeet strafbaar te stellen vindt daar ondertussen brede steun.

Ik onderga het knarsetandend, maar denk: ok, goed, laat dat zo zijn, dan zal ik Allah of Mohammed hier sparen. Deze site wordt gelezen door vijf man en een paardenkop maar toch; je mag je eigen veiligheid toch enigszins bewaken? Dat de meisjes zich keerden tegen mensen die spotprenten van NIET-heiligen afbeelden, zal wel een vergissing zijn. Hun ouders leggen hen hopelijk uit dat ze zich niet ‘roomser dan de Paus’ hoeven te gedragen. En verder dat een welgemeend sorry nu misschien op z’n plaats is?

Aanvulling 6 november 2020 (bron:NRC):
De Rotterdamse politie heeft vrijdagochtend een 18-jarige vrouw aangehouden op verdenking van opruiing. Een post van haar op sociale media zou anderen hebben aangezet tot „het plegen van strafbare feiten richting het Emmauscollege en een docent.”