NIEUW:Een nieuwe dichter met een nog onbekende naam in Met het oog op morgen.

Ellen Deckwitz / John Jansen van Galen

Vanaf 1990 tot maart 2015 was John Jansen van Galen presentator van het radioprogramma Met het Oog op Morgen van de NOS. Deze uitzendingen sloot hij altijd af met een gedicht, als contrapunt bij het nieuws van het voorafgaande uur. Het Radio-1 programma besteedde ook aandacht aan de Turing Gedichtenwedstrijd. Zo werd er een selectie uit de 100 beste gedichten voorgelezen en besproken. John Jansen van Galen was de presentator toen Ellen Deckwitz het gedicht Lada voorlas. Alle dichters bleven gedurende het gehele beoordelingsproces anoniem. De namen werden pas weer aan de gedichten gekoppeld op de avond van de uitreiking.


ANALYSE: Lees over de ontstaansgeschiedenis van een gedicht uit Het Eenmansimperium.

Het gedicht R/r (In memoriam R. Stoute)

Voordat René Stoute een verhalenbundel schreef met een meeslepende titel, scheen hij een onverschillig stuk vreten dat bietsend en gappend door de hoofdstad zwierf. Dit vertelde mij althans een oud klasgenoot, die ook naar Mokum was verhuisd. De mannen waren geen vrienden, wel lotgenoten, twee grachtengordeljunks met schrijfaspiraties. De klasgenoot beweerde te zijn afgekickt. Zijn … Lees verder “Het gedicht R/r (In memoriam R. Stoute)”


Het kasboek kraakt (It all adds up to zero)

Je start een eenmanszaak. Je doet als schrijver wat je kan. De rol van uitgever bevalt je. Je koestert de inwendige designer. De geboren ambtenaar haalt koffie. En dan? Wat als het kunstwerk klaar is? Ga je ’t dan verkopen? Ben je ook zo’n goede zakenman?
Helaas. Budgetneutraal was het streven, maar je stuurt je bundels naar redacties, juryleden, recensenten. Een hap in de begroting. Dit wordt een dure grap.
Wat maakt het uit? Je hoeft niet van je pen te leven. Wil je dát? Zeg deze woordwinkel vaarwel! Word klantgericht! Schrijf Web Content, of hoe die drijfjacht ook mag heten. Wat je ook doet, de wereld zal je snel vergeten.


RECENSIE: Lees een recensie van Het Eenmansimperium.